Untitled

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

1973 – 2023 Festival

1 juli 2023    17:00 - 23:30

€25

1973 – 2023 Festival

Op zaterdag 1 juli herleven oude tijden in het Openluchttheater Winterswijk!
50 jaar geleden op 23 juni 1973, werd er een popfestival georganiseerd door o.a. de Winterswijkse journalist Dolf Ruesink voor Amnesty met o.a. de bands Supersister, Alquin, Hobo String Band en Solution. Hoe fantastisch is het dat 3 van deze bands op 1 juli opnieuw optreden in het openluchttheater in Winterswijk want vanaf 17:00 uur ontstaat er een waar jaren ’70 festival sfeertje met Supersister Project ’23, Alquin/Lone en Hobo String Band.

Allereerst wat huishoudelijke mededelingen voor zaterdag 1 juli:

Bestel kaarten via Theater de Storm: https://www.theaterdestorm.nl/voorstelling/1973-2023-festival/
Kaarten aan de kassa zolang het festival niet is uitverkocht!! Zodra dit wel het geval is melden we dit op deze site.

Het Openluchttheater is te bereiken via de Eelinkstraat in Winterswijk.
Fietsen kunnen vlak bij het theater worden gestald.
Auto’s kunnen beperkt geparkeerd worden op het terrein van de Huininkmaat, echter de parkeerplaats van Bloemenhandel Jan Fleur (tegenover de ingang van de Huininkmaat) is ook voor onze gasten opengesteld. Volg de borden en aanwijzingen aan de Eelinkstraat en op het terrein!
In het Theater kunnen consumpties alleen met munten á € 2,50 worden betaald.
Munten kunnen zowel contant als via PIN worden betaald.
In het Theater worden Luxe broodjes hamburger en Pulled porc van de houtskoolgrill verkocht (betaling met munten)
Het is een OPENLUCHT theater… Bij kans op een bui/minder goed weer is het aan te raden om een Poncho mee te nemen (liever geen paraplu ivm het zicht van de mensen achter u)
Er zijn bankjes met kussentjes en er is ruimte voor staanplaatsen. Het is ook toegestaan zelf een (tuin)stoel mee te nemen en een plekje te zoeken in het theater.

SUPERSISTER
In 2020 verscheen  tot ieders verrassing opeens een nieuwe SUPERSISTER CD genaamd ‘Retsis Repus’ met daarop volgend een aantal succesvolle concertreeksen.  Onder de naam SUPERSISTER PROJEKT had muzikaal leider Robert Jan Stips (Nits, Sweet’dBuster) oa naar aanleiding van een Uur van de Wolf documentaire de band nieuw leven ingeblazen en is daar, via diverse groepsbezettingen dit jaar ook druk mee, deze keer in een zeer bijzondere trio-bezetting met Rinus Gerritsen (Golden Earring) – bas , Leon Klaasse ( Powerplay, Pelgrims, Analogues) – drums en natuurlijk oersupersister Stips op keyboards en vocals…  Ze laten oude tijden herleven en leveren tegelijkertijd een nieuwe bijdrage aan het hedendaagse muziekleven want er worden allerlei plannen gesmeed door de heren…   Maar eerst verheugen we ons op hun ongetwijfeld spectaculaire bijdrage aan 1973 – 2023 festival in Winterswijk!!

ALQUIN/LONE
De band Alquin was in de jaren ’70 bekend om hun geweldige Progressive rock repertoire met o.a. de single Wheelchair Groupie en albums als Nobody can wait forever en Best kept secret.
Toen Alquin (1971-1977 en 2003-2012) definitief stopte, bleven Ferdinand Bakker en Michel van Dijk als 2-componentenlijm aan een nieuw concept plakken. Bakker had inmiddels z’n eigen geluidsstudio waar de kiem werd gelegd voor wat nu al een decennium lang Lone is. In die tien jaar maakte het duo vijf platen met in totaal 51 eigen nummers en slechts één cover, niet toevallig een song (Hollis Brown) van de door beiden bewonderde Bob Dylan. Waar veel popmuzikanten na verloop van tijd op oud, vertrouwd repertoire leunen, verkoos Lone van meet af aan een andere route en bouwde het vol overgave aan een oeuvre. Wat opvalt, is dat de Lone-nummers een duidelijke Americana-signatuur vertonen. Die invloed wordt grotendeels verklaard uit de levensloop van het duo.
Alquin trad een jaar of tien geleden voor het laats op in een originele bezetting. Het muzikale stokje is intussen overgenomen door Michel van Dijk en Ferdinand Bakker onder de naam LONE.
Tijdens het optreden van Alquin/LONE in Winterswijk zullen ook een aantal Alquin songs de revue passeren in een semi-akoestische uitvoering met, naast Michel en Ferdinand,  Misha Koole op bas.

HOBO STRING BAND
In 1968 besluiten Leen Mulder, Cors Doeswijk en Dick Kuin een band te beginnen; de Hobo String Band. Na een stormachtige periode van zo’n 10 jaar, waarin zowel radio als TV optredens, grote festivals , Paradiso en het Amsterdamse Concertgebouw werden bespeeld, viel de formatie uit elkaar.  Ook heeft de HSB een aantal platen gemaakt waarvan de LP ‘Dedicated to Fidel’ de meest bekende is, al was het alleen al door de karakteristieke kop van de Deense Dog Fidel op de voorzijde van de hoes. Na een aantal wisselingen in verschillende samenstellingen wordt het stil rondom de Hobo String Band. Tot in 2016, want dan besluiten de grondleggers van de band, Leen Mulder en Dick Kuin de Hobo String Band nieuw leven in te blazen. In de tussenliggende jaren heeft de band diverse optredens in het land verzorgd.
De muziek laat zich omschrijven als ‘Americana’ met zo hier en daar de swing van de beginperiode van de Hobo String Band.

Jan Erik Hoeve – pedal steel gitaar, 5 str. banjo en zang
Peter van Soest – basgitaar, acc.gitaar en zang
Tristan Hupe-Guimarães – drums en percussie
Sander de Vries – electr. Gitaar
Joseph Custers – keyboard en zang
Leen Mulder – viool, mandoline en zang
Dick Kuin, zang – gitaar en 5 str. banjo

DJ Bas Vinyl
Deze muziekkenner bij uitstek heeft liefde voor “echte” oude muziek en draait de platen dan ook van het warme vinyl!
In de Meddosestraat in Winterswijk heeft hij zijn prachtige winkel met een groot aanbod aan nieuwe en gebruikte platen deze zaterdag kunnen we luisteren naar zijn kwaliteiten als DJ. Muziek die past het jaren ‘ 70 tijdsbeeld en genre van de bands van vanmiddag. Bas draait voor en tussen de bands door en vanaf 22:30 uur nog een kleine Afterparty!

Foto’s bands – PR
B&W Foto’s 1973 – Kees Westendorp

|

Gegevens

Datum:
1 juli 2023
Tijd:
17:00 - 23:30
Kosten:
€25

Organisator

OLT

Locatie

Openluchttheater Winterswijk
De Huininkmaat 6
Winterswijk, 7101 JJ
+ Google Maps